Nabassaites asins asociācijas pārskats

2024. gada 29. aprīlī Nabassaites asiņu asociācija (CBA) rīkoja vebināru "Nabassaites asiņu banku nākotne imūnsistēmas efektivitāti ietekmējošo šūnu terapiju un reģeneratīvās medicīnas laikmetā", kurā tika apspriesti jaunākie temati, kas noteiks nabassaites asiņu banku un terapeitisko lietojumu nākotni.


Klīvlendas nabassaites asiņu centra izpilddirektore Mārsija Finnija (Marcie Finney) atklāja sesiju, sniedzot aizraujošu ieskatu nabassaites asiņu (NA) banku nākotnē. Viņas lekcija ar nosaukumu "Nabassaites asiņu banku modelēšana nākotnes vajadzībām" bija veltīta tam, kā mainās dinamika nabassaites asiņu iegūšanā, uzglabāšanā un izmantošanā. Viņa iedalīja nabassaites asiņu banku vēsturi divos laikmetos. Sākotnēji galvenā uzmanība tika pievērsta nabassaites asiņu vienību iegūšanai un to atbilstības nodrošināšanai stingriem kvalitātes un akreditācijas standartiem. Galvenais pielietojums šajā posmā bija asinsrades atjaunošana. Tomēr situācija mainās, un sākas jauns laikmets, kurā uzsvars tiek likts ne tikai uz uzglabāšanu, bet arī uz pieaugošo pieprasījumu prognozēšanu. Šobrīd nabassaites asiņu bankas ievieš jaunus produktus, pastiprina sadarbību un pēta progresīvas šūnu terapijas. To var ilustrēt ar vienkāršu salīdzinājumu: ja pirmajā NA banku laikmetā bija lineārs ceļš no donoriem uz bankām, reģistriem, transplantācijas centriem un, visbeidzot, saņēmējiem, tad nākotnē šim ceļam pievienosies jauni ķēdes posmi - izstrādātāji un ārstniecības iestādes -, veidojot savstarpēji ciešāk saistītu tīklu.


NA banku apjoms ir iespaidīgs, jo privātās ģimenes bankās pašlaik tiek glabāti vairāk nekā 5 miljoni vienību, bet vēl 800 tūkstoši vienību - publiskajos reģistros. Pasaulē jau ir veikti 35 000 transplantāciju, izmantojot šīs uzglabātās vienības. Tika uzsvērts, ka nabassaites asinis ir stingri reglamentēts produkts, kas atbilst starptautiskiem standartiem, kurus nosaka tādas organizācijas kā NetCord-FACT, GMP Vācijā, HTA Apvienotajā Karalistē, TGA Austrālijā un AABB (ASV). Šie noteikumi nodrošina, ka nabassaites asiņu banku pakalpojumi joprojām ir droša un dzīvotspējīga iespēja tiem, kam nepieciešama transplantācija šodien un nākotnē.


Pasaulē 1997.-2022. gadā veiktās nesaistītu saņemēju hematopoētisko cilmes šūnu transplantācijas (Pasaules Kaula smadzeņu donoru asociācijas dati)

Gads

1997

2000

2005

2010

2015

2019

2020

2021

2022

Nabassaite

14

508

2 336

4 047

3 413

2 865

2783

2 584

2 450

Aferēze

113

1 049

4 798

9 259

12 831

16 408

16 855

18 349

19 108

Kaulu smadzenes

3 033

3 514

3 111

3 574

4 073

3 926

2 788

2 857

2 659

Šajā vebinārā ne tikai tika izcelti nabassaites asiņu bankas tehniskie aspekti un tiesiskais regulējums, bet arī izgaismots tās potenciāls revolucionizēt ārstēšanu, padarot to par stūrakmeni nākotnes medicīnas inovācijām, piemēram, CAR-T un CAR-NK terapijām onkoloģijā vai neiroloģisko pacientu ārstēšanā. Sadarbība starp nabassaites asiņu bankām un zāļu izstrādātājiem ir novedusi pie nabassaites asiņu banku otrās ēras, uzsverot nepieciešamību atjaunināt donoru parakstītās piekrišanas veidlapas vai iegūt atkārtotu piekrišanu. Mūsdienu piekrišanas veidlapās būtu sīki jānorāda nabassaites asiņu iespējamais klīniskais un neklīniskais pielietojums, piemēram, pētniecībai, komerciālu produktu izstrādei un klīniskiem pētījumiem. Šis precizējums liek uzdot jautājumus par īpašumtiesībām un kompensācijām.


Pēc tam Kolīna Deleinija (Colleen Delaney), uzņēmuma "Deverra Therapeutics" (Sietla, Vašingtonas štats, ASV) dibinātāja un galvenā zinātniskā vadītāja, dalījās pieredzē par savu novatorisko darbu "Imūnsistēmas efektivitāti ietekmējošo šūnu ģenerēšana no apvienotām donoru CD34+ šūnām". Viņa izpētīja jaunākās metodes, kas ļauj izmantot neizmantoto nabassaites asiņu potenciālu imūnterapijas jomā. Viņa uzsvēra, ka ievērojami pieaug šūnu terapiju attīstība, tomēr tikai dažas no tām ir apstiprinātas. Šūnu terapijas plaukstošā vide ietver dažādas tehnoloģijas, tostarp CAR-T šūnas, NK/NKT šūnas un jaunas T-šūnu tehnoloģijas. Īpaši ievērojamas ir NK/NKT šūnas un daudzveidīga kategorija, ko dēvē par citām šūnu terapijām. Viņa dalījās ar pārliecinošiem statistikas datiem, kas liecina, ka aktīvo šūnu terapijas produktu skaits būtiski pieaudzis par 38% - no 1501 produkta 2020. gadā līdz 2073 produktiem 2021. gadā. Neraugoties uz šiem sasniegumiem, autologo (pašu ziedoto) šūnu terapijas produkti joprojām dominē pār alogēnajiem.


Vebināra noslēgumā NAB prezidente Džoanna Kurcberga (Joanne Kurtzberg) iepazīstināja ar savu novatorisko darbu "Bērnu neiroloģisko saslimšanu ārstēšana ar līdzekļiem, kas iegūti no nabassaites asinīm un nabassaites audiem". Dr. Kurcberga uzsvēra nabassaites asiņu un nabassaites audu potenciālu kā potenciālu bērnu neiroloģisko traucējumu ārstēšanā. Viņa iepazīstināja ar klīniskajiem pētījumiem, kas kopš 2008. gada uzsākti Djūka universitātē un aptver virkni slimību, tostarp cerebrālo trieku, hipoksiski išēmisku smadzeņu bojājumu, autiskā spektra traucējumus, leikodistrofijas, insultu un multiplo sklerozi. Viņa dalījās informācijā par izmēģinājumu posmiem, izmantotajiem šūnu terapijas veidiem un revolucionāro novērojumu par donora šūnu ieaugšanu smadzenēs, kas ļāva izstrādāt DUOC potenciālai smadzeņu remielinizācijai. Tika prezentēti I un II fāzes pētījumu rezultāti par cerebrālās triekas ārstēšanu, izmantojot gan autologas, gan alogēnas nabassaites asinis, kā arī no nabassaites audiem iegūtas mezenhimālās cilmes šūnas, uzsverot daudzsološus rezultātus, kas pavēra ceļu III fāzes daudzcentru, valsts mēroga randomizētiem klīniskiem pētījumiem.


Nobeigumā Dr. Kurcberga apstiprināja šo terapiju drošību un potenciālo efektivitāti, pamatojoties uz agrīnās fāzes pētījumiem. Viņa uzsvēra, ka ir nepieciešami spēcīgāki III fāzes pētījumi, lai apstiprinātu šos secinājumus un iegūtu regulatoru apstiprinājumu. Turklāt viņa norādīja, ka pašlaik notiekošajos nabassaites audu mezenhimālo cilmes šūnu testos tiek pētīta to spēja modulēt neiroiekaisumu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, tādējādi paplašinot šo inovatīvo terapiju klāstu, aptverot vairāk bērnu, kuriem tas ir nepieciešams.

  • Atsauces:
    https://cord.memberclicks.net/future-of-cord-blood-banking-webinar
Vārds
Invalid Input

E-pasta adrese vai
Invalid Input

Telefona numurs
Invalid Input

Paredzamais dzemdību laiks
Invalid Input

Vēlamies jūs informēt, ka veidlapā norādītos personas datus apstrādā SIA,, Cilmes šūnu banka'''ar juridisko adresi Rīgā, Tērbatas ielā 4-1

Zgody są wymagane

Es piekrītu personas datu apstrādei un uzglabāšanai ((sīkāk – Privātuma politikā)